Informatieavonden

Contactpersoon
Marijke Pleune
Tel. 0174 – 24 55 07
m.pleune@rpvdenhaag.nl

WIJKCENTRUM VREDERUST
naast flat ‘WILGENBURG’
Melis Stokelaan 2496W
2541 GS Den Haag

De derde dinsdagavond van de maanden april, mei, oktober en november. Iedereen is welkom, ook niet-leden.

De informatieavonden van april en mei 2020 gingen niet door i.v.m. corona/COVID-19. Wij hopen dat de avonden in oktober en november 2020  wel door kunnen gaan, eventueel met enige aanpassing.

In de Nieuwsflits van september a.s. zijn meer details bekend.

  • De avonden beginnen om 19.30 uur, vanaf 19.00 uur staat de koffie klaar.
  • Het kan zijn dat wij naar een andere locatie moeten uitwijken.
  • Ook bij de informatieavonden gelden de corona-regels van de overheid.
  • U kunt zich nu nog niet aanmelden, dat kan pas vanaf september.

 

Agenda

20 oktober 2020:

Mirit Willems van Zonneveld
Dans en Reuma – plezier en creativiteit

Mirit Willems-van Zonneveld is opgeleid aan de Dansacademie in Tilburg en tevens geschoold als oefentherapeut Mensendieck. Daarnaast heeft zij een opleiding bij de stichting Dance for Health gevolgd, waardoor zij de expertise geeft om te dansen met mensen met reuma (en de ziekte van Parkinson, ms of dementie).

Dansen op muziek ondersteunt mensen met reuma in bewegen. Extra lichaamsbeweging heeft een gunstig effect op de pijn en stijfheid, en kan het dagelijks functioneren verbeteren.

Door middel van dans, muziek, en verbeeldingskracht wordt er gewerkt aan balans, kracht, flexibiliteit, ontspanning en coördinatie. Ook de creativiteit wordt geprikkeld, zodat er op een zachte manier nieuwe bewegingsmogelijkheden (her)ontdekt kunnen worden.

Hierdoor kunnen danslessen voor mensen met reuma o.a. bijdragen aan een betere fysieke conditie, een positief gemoed en meer contact en verbinding met zichzelf en hun omgeving.

Danservaring is niet nodig en ook mensen in een rolstoel of die moeilijk ter been zijn, kunnen mee bewegen binnen hun eigen mogelijkheden.

Mirit is aangesloten bij DansPark

 

17 november 2020 :

Dr. S.M. (Mechiel) Korte
Extreme vermoeidheid bij reuma

Dr. Korte is verbonden aan de Universiteit Utrecht/Ruhr-Universiteit Bochum, Associate Professor Neuroimmunopharmacology ( Division of Phamacology – Utrecht) en Guest Professor Biopsychology / Institute of Cognitive Neuroscience Faculty of Psychology  – Bochum.

Dr. Korte is ervaringsdeskundige en spreekt tijdens deze informatieavond over zijn Onderzoek naar vermoeidheid bij reuma.

In Nederland hebben bijna 2 miljoen mensen last van reuma. Door de medische vooruitgang is reuma tegenwoordig aan de  buitenkant vaak onzichtbaar. Toch heeft nog steeds 69% van de reumapatiënten problemen bij het dagelijks functioneren , zoals pijnlijke en stijve gewrichten, maar ook extreme vermoeidheid .
Dat laatste zien we vooral bij mensen die last hebben van ontstekingsreuma.  Extreme vermoeidheid gaat gepaard met een afname van geluk en een verminderd geestelijk welzijn. Dus door reuma daalt de kwaliteit van leven.

Voor de vermoeidheid bij reuma bestaat nog geen wetenschappelijk bewezen effectieve behandeling.
Dr. Mechiel Korte deed hiernaar onderzoek (gesubsidieerd door ReumaNederland) en zal vertellen over zijn laatste wetenschappelijke doorbraak.